注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

金明山庄

 
 
 

日志

 
 

旧歌回忆:灵界边缘人主题曲  

2012-08-17 23:37:00|  分类: 粤语频道 (canton |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

冇理会孔子嘅教诲,从来对怪力乱神充满兴趣,包括灵异题材嘅漫画、电视剧、电影、小说等。至于灵异题材嘅粤语流行歌,数落唔多,最著名麦洁文嘅《夜夜痴缠》,系电台禁歌。另一首印象深嘅,系八十代中电视剧《灵界边缘人》主题曲,唔知正式歌名。

 

细个其实冇睇过呢套电视剧,但听过後觉得非常有气氛,记得当中两三句歌词。小学时,就有学长一边打乒乓波,一边唱呢首歌。一直唔知边个唱,亦好可能冇唱片收录。冇见过套电视剧有影碟出。网上有电视剧嘅资料,但就冇得睇或下载。主题曲多年嚟都揾唔到,近排至响YOUTUBE见到有人分享。至知主唱者系谭锡禧,对我嚟讲好陌生。

 

因YOUTUBE俾人屏蔽,转载去第度。点知土豆同优酷唔知做乜捻野,一个上传唔到,一个播放唔到。我上传土豆冇反应,于是上传优酷,响优酷成功上传但就睇唔到。而一日後有人转载至酷六,唯有引用果度。

 

原本YOUTUBE分享地址:
http://www.youtube.com/watch?v=-8ZQB9LF3oA

  评论这张
 
阅读(186)| 评论(2)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017